неделя, 28 октомври 2012 г.

9/11 по Фаренхайт


Филмът определено си заслужава да се гледа...
Даже мисля, че непременно трябва да се гледа, но само от хора, които ще могат да го осмислят, да отсеят истината от плявата и чистата агитация и някои опити за манипулации.
Ще добавя само това:
Куентин Тарантино казва, че това просто е бил най-хубавият филм на фестивала в Кан през 2004 и за това му е дадена "Златната Палма", а публиката му поднесе историческото 30 минутно възхитено аплодиране на крака!

Кан '04 - "Златна палма" (най-добър филм)

Резюме >>
Режисиран от Майкъл Мур, чиято полемична популярност само нарасна след речта му на "Оскар"-ите през миналата година, "Фаренхайт 9/11", както и предишните филми на Мур "Гимназията "Кълъмбайн" и "Роджър и аз", обещава да изобличи корпоративните безобразия и милионите скандали, извършвани от американския финансов елит.

Филмът поглежда към кухнята на "General Motors" и "Lockheed Martin" с надеждата да покаже злите демони в Белия дом - въплътени най-вече в лицето на 43-ия президент на САЩ Джордж Буш-син.

Освен че критикува маневрите на администрацията около терористичните атаки над Световния търговски център и Пентагона на 11 септември 2001 г., Мур се задълбава в изненадващата връзка между фамилията на Бин Ладен и обкръжението на двамата Буш и се пита дали трябва или не да се изключва потенциално саудитско участие в атаките.


Няма коментари:

Публикуване на коментар