сряда, 31 октомври 2012 г.

Дерсу Узала


Страхотен филм! ...но... не е за всеки...
Не искам да обидя никого - не става въпрос за умствен багаж, а за възпитание и начин на възприятие на хубавите и лошите неща. За съжаление, поколенията израснали след 1989 г. в България, в по-голямата си част така и не бяха възпитани от своите родите в това какво е добро и какво е лошо, както и в това какво е красиво и какво е грозно!

Разбира се не е задължително да си на 40, 50 или нагоре години за да разбереш и оцениш филми като "Дерсу Узала", но все пак ако ти липсват първите 20 години възпитание.... - просто не виждам смисъл да коментирам :)
Наслаждавайте се и приятно гледане!

Резюме >>
През 1902 г. руският изследовател капитан Владимир Арсениев прави топографски проучвания на тайгата в Усурийския край. Негов водач става нанайският ловец Дерсу Узала - мъдър и в същото време по детски наивен човек. Изправени пред суровия и тежък живот в тайгата, двамата се свързват в истинско приятелство.

Тъй като зрението на Дерсу Узала се влошава, а единственото средство за препитание за него е ловът, Арсениев му предлага да се премести да живее при него в града. Ловецът приема, но нито приятелството с капитана, нито внимателното отношение на семейството му могат да заменят волния живот в тундрата. Дерсу решава да се върне и Арсениев му подарява чудесна нова пушка. По-късно капитанът е извикан да разпознае трупа му - ловецът е убит, предполага се, заради пушката.

• 1975 г. - Златен медал и премия ФИПРЕСИ на IX Московски международен кинофестивал.
• 1976 г. - Награда „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.
• 1977 г. - Награда „Давид на Донатело“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм“, Италия.
• 1977 г. - Награда „Сребърна лента“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм - най-добър чуждестранен режисьор“ на Италианския национален съюз на филмовите журналисти.
• 1978 г. - Награда в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ на Френския съюз на филмовите критици.

1 коментар: